תרופות

סקירה כללית בנושא תרופות

החוק הפדרלי בנושא מזון תרופות ומוצרי קוסמטיקה (FDCA) ותקנות מנהל המזון והתרופות (FDA) מגדירים את המונח תרופה, בחלקו, בהתייחס לשימוש המיועד שלה, כפריט “המיועד לשימוש באבחנה, בריפוי, בהקלה, בטיפול או במניעה של מחלה” ו”מיועד להשפיע על המבנה ועל תפקוד כלשהו של גוף האדם או של בעלי חיים”. לכן, מוצרים המתוארים ככאלה שעושים את הנ”ל יוסדרו על ידי ה-FDA כתרופה, בין אם בולעים אותה, מורחים אותה כטיפול מקומי או מזריקים אותה.

קיימות דרישות רבות של ה-FDA החלות על תרופות ושאינן חלות על מזון, תוספי תזונה או מוצרי קוסמטיקה. אולם, רמת הרגולציה של ה-FDA תלויה בסיווג התרופה. הדרישות לגבי מונוגרפיות של תרופות ללא מרשם (OTC) ולגבי פרמקופיאה של תכשירים הומאופתיים פחות מחמירות בהשוואה לסוגי תרופות אחרים.

לפני המכירה בארה”ב או הייבוא אליה, יש לוודא שכל התרופות:

  1. בטוחות ויעילות בכל השימושים המיועדים שלהן;
  2. בעלות פורמולציה נכונה ומדויקת ואינן פגומות;
  3. מתויגות היטב ומשווקות על פי התקנות שקבע ה-FDA;
  4. מיוצרות, מעובדות, ארוזות ומתויגות במתקנים רשומים.

פקחי ה-FDA עוצרים ובודקים בקביעות משלוחי תרופות מיובאים. תרופות שאינן עומדות בכל תקנות ה-FDA או שמגיעות ממתקנים שאינם רשומים יהיו חשופים לעיכוב, התראות ייבוא, וסירוב כניסה.

חדש בעסקי ייבוא?

רישום גופים ומוצרים

מתקנים המייצרים, מכינים, מפיצים, מרכיבים, מעבדים או מתייגים תרופות המיועדות למכירה בארה”ב, חייבים להיות רשומים ב-FDA, כמו גם התרופות שהופקו והותאמו במתקנים אלה. כמו כן, בעת הרישום חייבים ארגונים זרים לאתר נציג רשמי של ארה”ב ויבואנים. יצרני תרופות חייבים לשלוח את פרטי הרישום על הארגונים שלהם, לשלוח את פרטי רישום המוצרים שלהם ולעדכן את פרטיהם לפני 31 בדצמבר בכל שנה.

ה-FDA עושה שימוש ברישום כדי לנטר את התרופות לאחר כניסתם לשוק, לעקוב אחר זמינות התרופות, להעריך את סכומי העמלות, ולזהות תרופות לא מאושרות. המתקנים נרשמים במערכת רישום מקוונת של ה-FDA. חברות רבות, גם כאלה שנרשמו בעבר, נוכחות לדעת שהן מתקשות לנהל את התהליכים החדשים לרישום המתקנים והמוצרים של ה-FDA. להמשך קריאה אודות רישום גופים ומוצרים.

תוויות ותיאורי מהות המוצרים

ה-FDA שוקל אם מוצר הוא תרופה על פי השימוש המיועד שלו. ה-FDA קובע מהו השימוש המיועד של פריט בעיקר באמצעות התיוג והפרסום או השיווק. מידע המופיע באתרי אינטרנט המוכרים מוצרים המוסדרים על ידי ה-FDA נחשב לתיוג לצורכי ה-FDA, ונחשב לפרסום לצורכי נציבות הסחר הפדרלית (FTC). הסיווג הרגולטורי של התרופה הוא זה שיכתיב את מה שיופיע בתווית התרופה על פי הדרישות הרגולטוריות של ה-FDA. לכל אחד מסוגי התרופות הספציפיים דרישות תיוג משלו, ובכלל זה תרופות לפי מרשם (Rx), חומרים פעילים של תרופות, תרופות ללא מרשם, ותרופות הומאופתיות. מה שמשפיע על התוויות הוא אם התרופה נועדה לטיפול מקומי, להזרקה או לנטילה דרך הפה. מציאת שגיאות בתוויות היא תופעה נפוצה, ותוויות שגויות בזמן הייבוא יכולות להביא לידי עיכוב, התראות ייבוא וסירוב ייבוא.

תיאורי מהות המוצר יכולים להופיע על המוצר עצמו או בפרסום או בשיווק. בתיאורי מהות המוצר נרמז או נאמר מפורשות שמוצר מועיל לטיפול, להקלה או למניעה של מחלה או במקרים אחרים הוא משפיע על המבנה או על התפקוד של גוף האדם. לדוגמה, תיאורים המצהירים על כך שמוצרים יחדשו את צמיחת השיער, יפחיתו צלוליט ו/או יסירו קמטים. אם ה-FDA רואה בתיאור של מוצר כלשהו תיאור של תרופה, אותו מוצר יכול להיחשב פתאום לתרופה לא מאושרת, גם אם היצרן הועיד את המוצר להיות תוסף או מוצר קוסמטי. מוצרים העונים להגדרה של מוצר קוסמטי וגם של תרופה מוסדרים גם כמוצר קוסמטי וגם כתרופה; בקטגוריה זו כלולים קרמים ותרחיצים המתוארים כבעלי יתרונות של מקדמי הגנה מפני השמש (SPF), שמפו נגד קשקשים, תכשירים נגד הזעה, חומרי חיטוי לידיים, משחות שיניים, מי פה ותכשירים אחרים. הכוונה היא שהם חייבים לעמוד הן בדרישות החלות על מוצרי קוסמטיקה והן דרישות החלות על תרופות.

הקפדה על תיוג נכון של המוצרים ועל תיאורים מדויקים ורצויים של מהות המוצר יכולה לחולל הבדל עצום בהכנסת מוצרים אלה לשוק האמריקני. להמשך קריאה על תיוג, או על תיאורי מהות המוצר.

תנאי ייצור נאותים (GMP)

כחלק מדרישת ה-FDA לנוהלי עבודה תקניים (SOP) ולבקרות איכות, התקנות שלו מחייבות גם שכל התרופות ייוצרו בהתאם לתקנות של תנאי הייצור הנאותים (GMP). ייצור נאות של מוצר תרופה חשוב בדיוק כמו הרכבה נאותה של תרופה ועיצוב של תרופה. אי ציות של היצרן לתנאי הייצור הנאותים של התרופה על פי ה-FDA הופך את התרופות שיוצרו לפגומות במסגרת החוק הפדרלי בנושא מזון תרופות ומוצרי קוסמטיקה (FDCA) ותקנות ה-FDA.

ה-FDA תופס לעיתים קרובות תרופות שיוצרו מתוך אי ציות לתנאי ייצור תרופות נאותים. אם ה-FDA קובע שיצרן תרופות זר אינו מציית לתנאי ייצור תרופות נאותים על פי ה-FDA, הסוכנות תכלול את יצרן התרופות הזר בהתראת ייבוא של ה-FDA. ייבוא עתידי של תרופות מאותו יצרן תרופות יהיה חשוף לעיכובי ייבוא ולסירובי ייבוא מצד ה-FDA. הדבר יגרום לחסימת משלוחי התרופות המיובאות ועיכובם האוטומטי על ידי ה-FDA מאותו יצרן תרופות עד שייפתרו (ויתועדו לצורך ביקורת של ה-FDA) בעיות הציות לתנאי הייצור ההולמים של התרופות.

ניתן יהיה לעכב, לכלול בהתראת ייבוא או לסרב סחורות של מתקנים זרים שאינם פועלים על פי תנאי הייצור ההולמים של ה-FDA.

הסרה מהמדפים

הסרה מהמדפים היא פעולה הננקטת על ידי חברה מרצונה החופשי בכל עת כדי להוציא מהשוק מוצר תרופה פגום. על פי ה-FDA הסרת תרופות מהמדפים היא הדרך היעילה ביותר להגן על הציבור מפני מוצר פגום או מפני מוצר שעלול להוות סכנה. חברה רשאית ליזום בעצמה הסרה מהמדפים או שה-FDA רשאי לבקש זאת. ה-FDA מפקח על פעולות ההסרה מהמדפים, מעריך את יעילותן ומסווג אותן. הסרה מהמדפים יכולה להיות יקרה מאוד, אך את כל הבעיות שבגללן נדרשת הסרה מהמדפים ניתן למנוע. להמשך קריאה אודות הסרה מהמדפים לחץ כאן.

חומרים פעילים ומרכיבים המגיעים בצובר

חומר פעיל (API) הוא מרכיב בתרופה המוגמרת בעל ההשפעה הטיפולית המיועדת. ה-FDA מסדיר את כל מרכיבי התרופות כתרופות, אך החומרים הפעילים עוברים בדיקות קפדניות יותר מהחומרים הלא פעילים, במיוחד בדיקות איכות וטוהר. כאשר חומר כימי מסווג כחומר פעיל, הוא כפוף לתקנות תנאי הייצור הנאותים (GMP) של ה-FDA.

ה-FDA הגיע למסקנה שלא ניתן לתייג מבחינה חוקית חומרים פעילים אלא במסגרת פטורים ספציפיים:

  • בניסויים קליניים,
  • כמרכיב בתרופה מאושרת,
  • לתרופה הנרקחת בהתאמה אישית,
  • לבדיקות חומרים כימיים, למחקר ולניתוח נתונים,
  • לאכיפת החוק,
  • ולהדרכה ולימוד.

החומרים הפעילים צריכים לעמוד באותן דרישות של רישום המתקן והמוצר ובאותן דרישות תיוג שבהן עומדות תרופות אחרות.

רקיחת תרופות בהתאמה אישית

רקיחת תרופות בהתאמה אישית היא תהליך של שילוב, ערבוב או שינוי של מרכיבים במטרה ליצור תרופה המותאמת אישית לצרכיו של מטופל מסוים. הרקיחה מתרחשת בדרך כלל בבתי מרקחת, אם כי היא יכולה להתרחש גם במקומות אחרים, והיא מתבצעת לעיתים קרובות באמצעות חומרים פעילים (API).

ה-FDA אינו מאשר, אינו מאמת את הבטיחות או את היעילות או את האיכות של התרופות הנרקחות בהתאמה אישית לפני כניסתן לשוק. בעבר תפס ה-FDA רוקחים שיצאו בהצהרות כוזבות ומטעות שהתרופות הנרקחות בהתאמה אישית בטוחות ויעילות, לעיתים קרובות לטיפול במחלות חמורות, בטענה שגויה שהתרופות עמדו בתקן לאישור ה-FDA.

בשנת 2012 גרם בית מרקחת אחד ליותר מ-750 מקרי זיהום וליותר מ-60 מקרי מוות של מטופלים ב-20 מדינות עקב דלקת פטרייתית של קרום המוח. מאז, מצא ה-FDA מחלות חמורות רבות של מטופלים ומקרי מוות רבים הקשורים לאיכות גרועה של תרופות הנרקחות בהתאמה אישית.

החוק הפדרלי מטפל בסוגיית הרקיחה בהתאמה אישית על ידי רוקח מורשה בבית מרקחת ברישיון המדינה, או על ידי מתקן פדרלי, או על ידי רופא, וכן רקיחה בהתאמה אישית על ידי רוקח מורשה או בהשגחתו הישירה במתקן חוץ. דרישות האיכות לגבי תרופות הנרקחות בהתאמה אישית משתנות בהתאם למקום שבו מבוצעת הרקיחה.

מתקני חוץ שבהם מתבצעת רקיחת תרופות כפופים לדרישות של תנאי ייצור נאותים עכשוויים (cGMP) ולביקורות ה-FDA. תרופות הנרקחות על ידי רוקחים או רופאים כפופות לתקנים פחות מחמירים של סעיף 503A של החוק הפדרלי בנושא מזון תרופות ומוצרי קוסמטיקה, וכן לרישום ולתקנות אחרות ברמת המדינה.

כמה דרישות פדרליות חלות גם בלי קשר למקום הרקיחה. דרישות אלה כוללות תנאים תברואתיים להכנה, לאריזה ולאחסון. בשנים האחרונות נערכו בבתי המשפט הידיינויות חשובות בתחום התרופות הנרקחות בהתאמה אישית, שהגיעו עד בית המשפט העליון.

תרופות חדשות

תרופות חדשות מוגדרות לפי התרופות ששווקו לראשונה בארה”ב לאחר 1938, המהוות כמעט את כל התרופות הנמצאות כעת בשוק. ה-FDA קובע אם תרופה חדשה צריכה להיכנס לשוק האמריקני באמצעות בקשה לאישור תרופה חדשה (NDA), או בקשה מקוצרת לאישור תרופה (ANDA) לתרופות גנריות.

בקשות לאישור תרופה (NDA):

  • כוללות נתונים מניסויים קליניים וממחקרים על בעלי חיים, מידע על מרכיבי התרופה ועל ההשפעות שלהם, ופרטים על תהליך הייצור. ה-FDA משתמש ב-NDA כדי לקבוע: אם התרופה החדשה בטוחה ויעילה בשימוש המוצע שלה, איזה סוג תיוג מתאים, ואם שיטות הייצור ובקרות האיכות שבהן משתמשים מספקות.

בקשות מקוצרות לאישור תרופה (ANDA):

  • כוללות נתונים התומכים בביקורת ובאישור הסופי של מוצר של תרופה גנרית. בקשות אלה נקראות “מקוצרות” מכיוון שהן אינן חייבות לכלול נתונים פרה-קליניים (של בעלי חיים) וקליניים (של בני אדם) כדי להוכיח בטיחות ויעילות. ה-FDA משתמש ב-ANDA כדי להחליט אם ביצועי המוצר זהים לאלה של התרופה המקורית. לאחר שאושרה, מגיש הבקשה רשאי לייצר ולשווק את מוצר התרופה הגנרית כדי לספק לציבור חלופה בטוחה, יעילה וזולה.

תרופות ללא מרשם (OTC)

תרופות ללא מרשם (OTC) הן תרופות שניתן למכור ישירות לצרכן ללא מרשם רופא. בארה”ב, תרופות ללא מרשם מוסדרות בדרך כלל על סמך החומרים הפעילים שלהן (API), ולא על סמך הפורמולציה הסופית שלהן. הדבר מעניק ליצרנים חופש פעולה להרכיב מרכיבים לתוך תערובות קנייניות במסגרת היקף הדרישות הרגולטוריות הרחבות.

המונוגרפיות של התרופות ללא מרשם מאפשרות ליצרנים לעקוף את התקן הגבוה של NDA עבור סוגים מסוימים של תרופות ללא מרשם. במונוגרפיות אלה מצוינות דרישות ספציפיות לקטגוריות של תרופות ללא מרשם, כמו באילו מרכיבים ניתן להשתמש ולאילו מטרות. תרופות חדשות העומדות בדרישות של מונוגרפיה של תרופה ללא מרשם יכולות להגיע לשוק האמריקני מהר יותר ובקלות רבה יותר. אולם, הדבר אינו פוטר את התרופות ללא מרשם מתקנות התיוג ותיאורי מהות המוצר.

תרופות הומאופתיות

ה-FDA קובע שמוצרים הומאופתיים הם תרופות הומאופתיות. על אף שתרופות הומאופתיות כפופות לרובן של אותן דרישות רגולטוריות של ה-FDA כמו תרופות אחרות, החוק הפדרלי בנושא מזון תרופות ומוצרי קוסמטיקה קבע את הפרמקופיאה ההומאופתית של ארצות הברית (HPUS) כתקן המשפטי וכסמכות החוקית לקביעת איכות התרופה ועמידתה בדרישות. HPUS מספקת קבוצת תקנים לייצור ולתיוג של תרופות הומאופתיות, לרבות מונוגרפיות. בגלל הסתירה לכאורה בין תקנות ה-HPUS לבין תקנות ה-FDA, הוציא ה-FDA מדריך מדיניות ציות לתרופות הומאופתיות (CPG), שבו מזוהים תנאים ספציפיים שבהם תרופות הומאופתיות עשויות על פי רוב להיות משווקות ללא אישור בקשת האישור לתרופה חדשה. בכל פעם שדרישת HPUS עומדת בסתירה לתקנות ה-FDA ללא פטור מפורש, תקנות ה-FDA הן אלה שיחולו.

מכיוון שהמינונים של תרופות הומאופתיות מבוססים על עקרונות של דילול סדרתי (הפחתה), מוצרים הומאופתיים חייבים להיות מתויגים כך שיציינו את מספר הדילולים שהחומר עבר. תרופות הומאופתיות עשויות להיות תרופות ללא מרשם או תרופות לפי מרשם, זאת בהתאם לשאלה אם הן מיועדות לשימוש במצב של מחלה הנרפאת מאליה הנוחה לאבחנה עצמית.

אם תרופה הומאופתית תואמת את תוכן המונוגרפיה של HPUS, מתויגת בצורה נכונה, מיוצרת בארגון רשום ורשומה בעצמה, ניתן לשווקה בארה”ב ללא אישור ה-FDA, גם אם היא תרופה לפי מרשם. לתרופות המסווגות כתרופות הומאופתיות יכולות אף להיות תיאורי תרופות חוקיים ולהתאים למגמות ההולכות ומתרבות בשוק האמריקני של העדפת מוצרים טבעיים ואורגניים.

אי ציות ל-HPUS ולתקנות ה-FDA, ולמדריך מדיניות הציות לתרופות הומאופתיות (CPG) של ה-FDA עלול להוביל לסיווגן כתרופות לא מאושרות, ממותגות באופן שגוי ופגומות. הדבר עלול לגרום לעיכוב ייבוא, להתראות ייבוא ולסירוב כניסה על ידי ה-FDA.

זקוק לעזרה?

FDAImports מייצגת מספר רב של יצרנים, מעבדים, אורזים, מתייגים, יבואנים ומפיצים, מקומיים וזרים. בסיס לקוחותינו כולל חברות גדולות וקטנות של תרופות מתויגות ותרופות גנריות, חברות של תרופות מוגמרות ושל חומרים פעילים (API), חברות של תרופות ללא מרשם, תרופות הומאופתיות ותרופות מרשם באישור ה-FDA, וחברות המעורבות בעריכת ניסויים קליניים בארצות הברית ובכל העולם.

אנו מתמחים במתן סיוע לחברות תרופות זרות בקבלתן ובשימורן של שרשראות אספקה סדירות וחלקות של תרופות מאתרי הייצור וההפצה הזרים שלהם לשוק האמריקני. ייבוא תרופות לארצות הברית כרוך באתגרים ייחודיים, ו-FDAImports מתאימה באופן ייחודי לפלס את הדרך באופן חלק ויעיל. צור עימנו קשר עוד היום לקבלת סיוע.

Find Out What Our Experts Can Do For Your Business.